Fotball-VM 2022 vil spilles i adventstiden

Alle som liker fotball, setter pris på verdensmesterskapet som avvikles på sommeren hvert fjerde år. I 2022 er det klart for et nytt VM, men i motsetning til hva som er vanlig, vil det denne gangen bli avviklet i november og desember i stedet. Når det kommer til lagidretter så er det håndballjentene som har brukt å engasjere idrettsinteresserte nordmenn på denne tiden av året. I 2022 blir det altså fotball-VM som skal engasjere fotballtilhengerne i adventstiden når mesterskapet skal arrangeres i Qatar.

BOOKMAKERE
FUNKSJONER
Bonus
VURDERING
BESØK
1
100% opptil 3000 NOK
2
100% opp till 2000 NOK
3
100% opptil 2.100 kr
4
1000 NOK
5
100% opptil 2000 NOK
6
100% opptil 5.000 kr

Fotball-VM i Qatar var en omstridt tildeling

Perioden hvor VM i fotball i 2022 etter planen skal avvikles, er i dagene fra 21. november til 18. desember. Med andre ord blir det mye fotball i adventstiden, og selve finalen vil spilles når mange også er opptatt av julehandel og jakt på juletre. Ingen mesterskap er tidligere blitt avviklet på denne tiden av året, da alle tidligere verdensmesterskap i fotball er blitt avviklet på sommeren. Da Qatar ble tildelt mesterskapet var det også meningen for det kommende mesterskapet, før folkene i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) fant frem globusen og forstod at det er varmt i Qatar på denne tiden av året.  

Det burde kanskje ikke være særlig overraskende at det er varmt i ørkenstaten i juni/juli. At det ikke var mer fokus på dette før tildelingen av mesterskapet, sier vel noe om spillet som foregikk i kulissene før Qatar ble tildelt VM i 2022 den 2. desember i 2010. En tildeling de vant i konkurranse med land som USA, Japan, Sør-Korea, og Australia. Det verserer mange rykter og historier om denne tildelingen, og uten å gå særlige nærmere inn på dem, er det i ettertid en meget omstridt tildeling av et verdensmesterskap i fotball. Det som er et helt uomtvistelig faktum, er at av de 22 delegatene som bestemte at mesterskapet skulle tildeles Qatar, er 16 av disse i ettertid blitt enten, suspendert, siktet eller havnet i fengsel.

Qatar har fått mye kritikk i forbindelse med byggingen av VMs infrastruktur

I juni/juli er gjennomsnittstemperaturen på 41 grader for de tidspunktene hvor kampene var tenkt avviklet. Dette er selvsagt alt for varmt for fotballspill, og derfor ble det klart at mesterskapet måtte flyttes tidsmessig om det fremdeles skulle arrangeres i Qatar. Bekreftelsen på flyttingen kom fra FIFA i juli 2018 under fotball-VM i Russland.

Det har siden Qatar ble tildelt fotball-VM, vært mye fokus på arbeidsforholdene til de som bygger fotballstadionene og annen infrastruktur til mesterskapet. Betingelsene til gjestearbeidere som arbeider med dette, er blitt betegnet som rene slavekontrakter. Og forholdene på byggeplassene har fått mye kritikk, blant annet fra Amnesty International, når det gjelder sikkerheten. Kritikken har nok ført til bedre arbeidsbetingelser og vilkår, men det er likevel et særdeles tragisk faktum at over 6 500 personer har mistet livet hittil i forbindelse med arbeid relatert til fotballstadioner, flyplass og annen infrastruktur som trengs til mesterskapet.

Organiseringen av turneringen

Under fotball-VM i 2022 er det 32 nasjoner som vil konkurrere under det innledende gruppespillet. I gruppespillet er landene plassert i åtte grupper hvor de spiller en kamp mot de tre andre nasjonene i gruppen. De to beste lagene i hver gruppe avanserer videre til utslagsrundene, hvor det går slag i slag frem til VM-finalen med åttendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og bronsefinale. De som elsker fotball, kan se frem til hele 64 kamper med mye god og spennende fotball i VM i 2022.

VM i fotball for 22. andre gang

Verdensmesterskapet i 2022 vil bli 22. gang det skal spilles om VM-tittelen i fotball. Det aller første mesterskapet fant sted i Uruguay i 1930. Deretter ble det spilt VM i både i 1934 og 1938, før det gikk tolv år til neste mesterskap. På grunn av andre verdenskrig utgikk mesterskapene i 1942 og 1946, slik at det ikke ble et nytt verdensmesterskap i fotball før Brasil var vertskap i 1950.

Etter den tid har det heldigvis ikke vært situasjoner på den internasjonale scenen som har forhindret at det er blitt arrangert fotball-VM hvert fjerde år. Regner man med den kommende vertsnasjonen Qatar, er det til sammen 18 nasjoner som er blitt tildelt et fotball-VM. Fem land har arrangert VM i fotball to ganger. Det er Brasil, Tyskland, Mexico, Frankrike og Italia.

Brasil har fleste VM-titler

For de som følger internasjonal fotball tett, er det vel ikke akkurat noen bombe at det er Brasil som har blitt verdensmester i fotball fleste ganger. Fem ganger har landet fra Sør-Amerika vunnet en VM-turnering. Brasil vant mesterskapene i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002. Tyskland og Italia har en VM-tittel mindre. De to europeiske fotballstorhetene har sikret seg VM-troféet fire ganger hver. Italia vant to mesterskap på rad i 1934 og 1938, men måtte vente helt til 1982 på den nese tittelen. Sist de vant VM var i 2006. Tyskland hentet hjem sine titler i 1954, 1974, 1990 og 2014.

Uruguay, Frankrike og Argentina er alle blitt verdensmester to ganger. De to siste landene som har vunnet et fotball-VM, er England og Spania. Disse to fotballnasjonene har en VM-tittel hver. Til sammen er det dermed åtte nasjoner som har løftet VM-troféet en eller flere ganger.

Brasil har fleste VM-titler, men det er Tyskland som har spilt flest VM-finaler med åtte. Brasil har spilt i syv finaler, mens Italia har vært i VM-finalen seks ganger. Argentina har fem finaleopptredener, mens Frankrike og Nederland har tre finaler hver. Til sammen har 13 lag eller land kommet seg til finalen i fotball-VM minst en gang.

Seks land har også hatt den ekstra store gleden det er å vinne en VM-tittel på hjemmebane. Lagkapteinene til Tyskland, Argentina, Frankrike, England, Italia og Uruguay har kunnet løfte VM-troféet foran hjemmepublikummet. Det kan også nevnes at England og Uruguay er de eneste to landene som har vunnet VM-finalene de er kommet til.

Hvilke land kommer til fotball-VM i 2022?

Rundt omkring i verden spilles det kvalifisering til mesterskapet i 2022. I alle verdensdeler er man godt i gang med å kjempe om plassene til det kommende mesterskapet. Foreløpig er det imidlertid bare Qatar som vertsnasjon, som har fått en plass til mesterskapet. I fotball-VM er det mange gjengangere, og det er å anta at de fleste av disse kommer gjennom nåløyet og sikrer seg en plass i 2022-turneringen. Likevel kan det skje at noen av de store nasjonene ikke klarer å kvalifisere seg. Slik som det gikk med Italia til VM i 2018.

Med 21 VM-sluttspill, er det kun Brasil som har spilt i alle fotball-VM som er arrangert. Tyskland har vært i VM 19 ganger, mens Italia og Argentina har henholdsvis 18 og 17 mesterskapsopptredener. Mexico kan skryte av 16 sluttspill, mens land som Spania, Frankrike og England foreløpig har 15 VM-sluttspill hver.

Kommer Norge til fotball-VM i Qatar?

Siste gangen Norge spilte i et fotball-VM var i 1998. Det var det andre mesterskapet på rad, siden Norge også deltok i 1994. Imidlertid er det ikke blitt noe mesterskapsfotball på det norske herrelandslaget siden EM i år 2000. Siden den tid er det nærmeste vi har kommet en stor fotballturnering, diverse playoff som ikke har gått Norges vei. Foran det kommende mesterskapet er mange spente på om Norge endelig klarer å komme seg til et nytt VM etter 24 år. Når seks av ti kamper i VM-kvalifiseringen er spilt, ser det lovende ut.

Norge ligger på andreplass i kvalifiseringsgruppen med like mange poeng som Nederland. To poeng bak følger Tyrkia. De tre andre lagene i kvalifiseringsgruppe G er Montenegro, Latvia og Gibraltar. Norges beholdning etter seks kamper er fire seire, en uavgjort og et tap.

For å gå direkte til VM i 2022 er kun gruppeseier godt nok. Imidlertid gir en andreplass en ekstra VM-mulighet via playoff. For de som håper på en ny VM-deltagelse for Ståle Solbakkens menn, ligger det dermed an til en spennende høst med minst fire avgjørende kamper.